Godt Nytt År ønskes hele Bowling-Norge!
Det er hyggelig å informere om nok en hedersbevisning til ett av våre unge bowlingtalenter, denne gangen Alexander Beck, Solør BK. Det nedenstående er sakset fra avisen Glåmdalen, og er opprinnelig skrevet i romjulen – men nyheten er selvsagt like god nå på nyåret. NBF gratulerer til Alexander, og ser frem til ett spennende 2020!
KONGSVINGER: Den 19 år gamle bowlingspilleren fra Solør gikk til topps i årets kåring. – Dette har vært det beste året i livet så langt.
Beck rangerer 2019 som det beste året i sitt liv etter å ha blitt kåret Årets sportstalent i Glåmdalen. Hjemme i Solør luktet familien lunta da han kom tilbake i stua lille julaften etter å ha fått beskjeden.
– Det var jo full hus, og jeg klarte ikke å skjule smilet da jeg kom inn igjen.
Etter å ha sverget samtlige til hemmelighet, tok han seg tid til å behandle anledningen.
– Litt av en julegave
– Jeg tok det med et ordentlig smil. Det var litt av en julegave. Og jeg må si at dette året har vært det beste i mitt liv. Tidligere i høst tok han medalje i alle klasser under Nordisk Mesterskap på Island.Det er en bragd ingen nordmann har gjort før.
19-åringen har kommet under vingene til landslagstrener Ulf Hämnäs, som er flerfoldig EM,- og VM-mester, og 2019 er blitt hans store gjennombruddsår. Sammen med den lokale klubben Solør BK har Beck bygget opp sitt,- og sportens rykte gjennom flere år.
Første bowlingspiller
Han er stolt over å være den første bowlingspilleren som får Glåmdalens pris.
– Det er veldig bra. Bowling er ikke noen prioritert sport i Norge. Dette er bra for min del, men også for forbundet.
Det var fotballspilleren Mille Stenerud, langrennsutøveren Bendik Kalland og skøyteløperen Sarah Sanderud som var årets nominerte.
– Det var mange solide utøvere på den lista, og jeg føler meg privilegert, sier Beck.
Sammen med et plakett mottar vinneren av Årets Sportstalent et stipend på 10.000 kroner.
For Beck, som reiser ofte utenlands, kommer de pengene godt med.
– Jeg skal til Stockholm på AIK Tournament allerede tredje dagen, så det er mye reising.
Når det gjelder landslagsoppdrag får Beck dekket reiseutgifter, men for klubben må utøverne ofte dekke egne utgifter. For anleggsgartner-lærlingen Beck handler mye om å ha trygge rammer og være «jordfast». Han ønsker å spille for Solør BK og leve i distriktet, for Beck er opptatt av å forholde seg nøktern.
– Beina «gøtt planta»
Bragden på Island og talentprisen har ikke gjort at solungen har mistet bakkekontakten.
– Nei, jeg har nok beina «gøtt» planta på jorda, kanskje til og med litt nedi bakken og, undrer han.
Han er bevisst på at går det for fort opp, vil det rase full fart ned igjen. Selv om Aleksander har steget høyere i nivå uten å oppleve motgang, er «ankeret» på plass.
– Etter at jeg begynte å trene med Hämnäs har det mentale utviklet seg masse. Pluss at i Solør BK er alle opptatte med å jekke deg ned på jorda igjen, sier han og ler.
Sammen med blant andre Jens Mathiesen og Jonas Dammen har Solør BK satt bygda på kartet med sin ungdomssatsing, og de tre guttene utgjør 75 % av U21-landslaget.
– Solør gjør en «gær bra» jobb når det gjelder rekruttering. Og juniorsatsingen deres er best i landet, rett og slett.
Ifølge Beck bor vi alle i «bowlinggata» i Norge og forholdene for å bli god er enorme i vårt distrikt.
– Skal du oppsøke en klubb i Norge for å bli en god spiller, så er det Solør BK eller Glåmdal BK, uten tvil.
Trener de yngre
Beck har også opparbeidet en forkjærlighet for å trene yngre klubbmedlemmer.
– Jeg lærer mye av det selv faktisk. Det er utrolig gøy å trene de yngre.
Beck har vokst opp i symbiose med Solør BK og gikk sine barneår i hallen. Miljøet i hallen er unikt, hvor unge håpefulle deler bane med landslagsspillere med solungdialekt. Det er denne «familien» Beck skryter av, og beskriver bowlingoppveksten som den største årsaken til hans suksess.
– Det er den største suksessfaktoren, rett og slett.
I dag – tredje juledag – bowler han i Stockholm under AIK International Tournament, hvor det kommer bowlere fra blant annet Malaysia og Singapore. Det er fire dager siden han trente, men rådet fra treneren var likevel å spise mye ribbe til jul.
– Jeg er ikke den største bowleren i verden, så jeg kunne visst ta med råd å ete litt ekstra i jula. Og det har jeg gjort, sier han og smiler.